Anderhalve dag thuiswerken kan 1,7 miljard euro besparen


Anderhalve dag thuiswerken kan 1,7 miljard euro besparen

Publicatie datum 7 september 2020

Auteur: Esmee Veenstra

Is het mogelijk om jaarlijks de werkende Nederlanders 3 miljard kilometers minder te laten reizen en daardoor 353.600 ton CO2-uitstoot te laten besparen? Uit het onderzoek van adviesbureau CE Delft in opdracht van klimaatorganisatie Natuur & Milieu is het antwoord een hele simpele ja. Hiervoor hoeven slechts 1 op de 8 werknemers 1,5 dag per week voor thuis te werken.

 

Waar zijn deze cijfers op gebaseerd?

Uit een peiling van Kennisinstituut voor mobiliteitsbeleid blijkt dat 12 procent van de beroepsbevolking na de coronacrisis ook meer wil thuiswerken dan voorheen. Ook werd er in deze peiling aangegeven dat mensen gemiddeld één tot anderhalve dag extra thuis willen werken in plaats van op kantoor. Natuur & Milieu heeft op navolging van deze peiling, adviesbureau CE Delft in de arm genomen om te onderzoeken wat deze cijfers voor gevolg hebben voor de uitstoot van schadelijke stoffen.

 

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dus dat als 12% van de werknemers 1,5 dag extra thuis werkt, dit 3 miljard autokilometers per jaar scheelt. Dit is onderzocht, met in het achterhoofd dat ongeveer 66% van de werkende Nederlanders met de auto naar het werk gaat. In dit geschetste scenario levert het thuiswerken een besparing van 353.600 ton CO2-uitstoot op. Ook zou er dan 632 ton minder stikstof en 11 ton minder fijnstof worden uitgestoten. Tevens zou het 1,7 miljard euro aan maatschappelijke kosten besparen. De berekening is onder andere gedaan aan de hand van tijdwinst. Dit scenario bespaart 78 miljoen uur reistijd per jaar. Die tijd kunnen we natuurlijk beter besteden.

 

Thuiswerken

Ook zorgt het voor een verhoogde arbeidsproductiviteit en vermijding van kosten als gevolg van milieuvervuiling. De besparing op het onderhoud van de infrastructuur is buiten beschouwing gelaten. Natuur en Milieu geeft aan dat ze hopen dat het thuiswerken door zowel de overheid als door de werkgevers wordt gestimuleerd. En als reizen niet anders kan, dit zo duurzaam en gezond mogelijk te doen. Dit volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.

 

Contact

Na dit onderzoek van Natuur & Milieu gelezen te hebben, zijn we benieuwd. Ga jij na de crisis ook vaker thuiswerken?

 

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn en Facebook!

 

Volledige rapportage: https://www.ce.nl/publicaties/download/2938

 

Foto door Deva Darshan via Pexels

 

Gerelateerde artikelen

‘Er zijn geen voordelen verbonden aan thuiswerken..’

De (minder) kansrijke beroepen eerste helft 2020 

Is thuiswerken de investering van €2 per dag waard?

De gevolgen van (negatieve) invloed van collega’s

Kantoorrituelen en hoe vanzelfsprekend deze zijn 

Minimaliseer de afleiding tijdens het thuiswerken nu!

 

 

 

 

Tags : milieuvervuiling, thuiswerken, uitstoot,