De (minder) kansrijke beroepen eerste helft 2020


De (minder) kansrijke beroepen eerste helft 2020

Publicatie datum 2 september 2020

Het UWV heeft in augustus een rapport gepubliceerd met de meest- en minst kansrijke beroepen in de eerste helft van 2020. De Nederlandse arbeidsmarkt stond vanaf maart helemaal op zijn kop zoals we allemaal wel weten. Het gevolg hiervan is dat de werkloosheid na jaren weer oploopt en daardoor zijn steeds meer mensen zijn op zoek naar een nieuwe baan. 

 

Lichtpuntjes

Ook al gaat de werkloosheid omhoog, zijn er gelukkig nog genoeg kansrijke beroepen. Kansrijke beroepen is een andere term voor personeelstekorten. In het rapport van het UWV komen vooral onderwijs, ICT, techniek en de zorg terug als succesvolle sectoren om een baan in te vinden. In het overzicht komen veel zorgberoepen voor, zoals verzorgende IG, (wijk)verpleegkundigen, GZ-psychologen en operatieassistenten. Daarnaast is er ook een tekort aan leerkrachten, ICT’ers, monteurs, accounts en hoveniers. Deze ‘kansrijke’ sectoren, kampten voor de coronacrisis al met personeelstekorten. Aan het lijstje met beroepen in 2020 in vergelijking tot de tweede helft van 2019 is weinig veranderd, alleen de aantallen.

 

Tegenvallers

Ook in het rijtje met minder kansrijke beroepen ontstaat in de eerste helft van 2020 dezelfde trend. De beroepen die dankzij de coronacrisis minder kansrijk zijn geworden, waren dit eerder ook al. De kansen op werk zijn nou eenmaal minder goed. Het kan zijn dat sommige beroepen last hebben van ‘digitalisering. De minder kansrijke banen zijn volgens het UWV: secretariële medewerkers, drukkerijmedewerkers, baliemedewerkers bij banken, bibliotheekmedewerkers en postagentschappen. Naar verwachting blijven de baankansen voorlopig dus nog beperkt.

 

Hardst getroffen sectoren

Ook zijn er sectoren die tot voor de crisis nog te maken hadden met personeelstekorten maar dankzij de lockdown die luxepositie nu niet meer. Dit zijn vooral de horeca-, verkoop-, transport-, logistiek- en transport sectoren. De kansen voor bijvoorbeeld koks, objectbeveiligers en buschauffeurs zijn ineens een stuk kleiner geworden. Dit omdat mensen meer thuiswerken, er minder ruimte is voor gasten in restaurants en er weinig concerten en andere evenementen zijn. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie.

 

Contact

Wil je meer cijfers zien en ben je benieuwd naar het uitgebreide rapport van het UWV? Klik dan hier! Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op!

 

Bron: UWV

 

Foto door Matthias Zomer via Pexels

 

Gerelateerde artikelen

Wanneer mag ik iemand ontslaan?

Oproepkrachten in 2020, hoe en wat?

‘Er zijn geen voordelen verbonden aan thuiswerken..’

De Nederlandse vacaturemarkt heeft 28% ingeleverd sinds de Corona uitbraak

Recruitment in de zomer op een lager pitje 

Tags : arbeidsmarktcommunicatie, banen, beroepen, kansrijke beroepen, Nederlandse arbeidsmarkt, UWV,