De Nederlandse vacaturemarkt heeft 28% ingeleverd sinds de Corona uitbraak


De Nederlandse vacaturemarkt heeft 28% ingeleverd sinds de Corona uitbraak

Publicatie datum 23 juli 2020

Uit een analyse van jobdigger data en de Intelligence group blijkt dat er 28% minder vacatures geplaatst zijn vanaf maart in vergelijking tot jaren hiervoor. De meting is gedaan vanaf de invoering van de intelligente lockdown tot en met 7 juni 2020. Ook is er sinds deze periode 17% meer werkloosheid. Deze landelijke cijfers zeggen nog weinig over hoe de gevolgen gaan zijn. Na de zomervakantie gaan we zien hoe onze economie er aan toe is en of we te maken krijgen met een banencrisis.  

 

Arbeidsmarktactiviteiten nog maar 10,8%

De daling aan de vraagkant op de arbeidsmarkt was al gestart voor de coronacrisis begon. Dit zorgt er voor dat de totale krimp sinds januari 2020 op -38% neerkomt. Het huidige vacatureniveau is overigens nog steeds vergelijkbaar met dat van begin 2018. Ook zijn er sinds de lockdown ongeveer een half miljoen nieuwe vacatures geplaatst in Nederland. Dankzij de onzekerheid waar wij allen in leven. Kiezen mensen er steeds vaker voor om bij de baan te blijven waar ze zitten en wordt er minder gesolliciteerd. De totale arbeidsmarktactiviteit van de Nederlandse beroepsbevolking ligt nu op 10,8%. Dit is het laagste punt sinds 2011, meldt arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group. Nog maar 6,6% van de mensen in loondienst is op dit moment actief op zoek naar een baan.

 

47% kan ‘Coronaproof’ werken…

De vraagkant van de arbeidsmarkt laat vooral een gelijkmatig niveau zien sinds de eerste weken van de crisis. Het vertrouwen van de consumenten wordt steeds beter. Daarmee blijven vraag en aanbod in balans. Maar de krapte en schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt groot.

Het blijkt dat bijna de helft (47%) van de mensen in Nederland in een vakgebied werkt dat zich goed leent voor de 1,5 meter economie. De top-10 vakgebieden die de minste beperkingen ondervinden van de restricties van de 1,5 meter zijn:

 1. Communicatie/ PR/ Journalistiek
 2. Financieel/ Accountancy
 3. Marketing
 4. ICT/Automatisering
 5. Callcenter/ klantenservice
 6. Administratief/ Secretarieel
 7. Personeel en organisatie/ HRM
 8. Agrarisch/ Visserij/ Tuinbouw
 9. Directie/(interim)-management
 10. Beleid en bestuur

 

…35% kan dit niet

35 procent van de werkende Nederlanders kan niet of slecht de 1,5 meter in acht nemen. De top-10 daarin zijn:

 1. Onderwijs, opleiding en training
 2. Verpleging/ Verzorging/ Welzijn
 3. (para)Medische dienstverlening (mens of dier)
 4. Cultureel/ Kunst
 5. Horeca/ Bediening en voedselbereiding
 6. Sociaal/ Maatschappelijk/ Agogisch
 7. Toerisme/ Recreatie/ Sport
 8. Installatie, reparatie en onderhoud
 9. Beveiliging/Defensie/Politie/Brandweer
 10. Productie

 

Ook is er momenteel een economische krimp van 8,5% geconstateerd. Hier meer informatie. Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op!

 

Tags : banen, crisis, vacature,