Gender neutraal vacatures schrijven


Gender neutraal vacatures schrijven

Publicatie datum 30 maart 2021

Auteur: Esmee Veenstra

Dankzij de in 1980 ingevoerde wet van gelijke behandeling van mannen en vrouwen mag er in werving en selectie niet gediscrimineerd worden op geslacht. Met de uitzondering van geslachtsbepalende functies. Uit onderzoek van de technische Universiteit in München blijkt dat de tone of voice invloed heeft op het geslacht dat daadwerkelijk solliciteert. Ook speelt de Nederlandse taal een rol in dit verhaal. Dit komt omdat de Nederlandse taal gedomineerd wordt door mannelijke woorden. Dit wordt: male bias genoemd. 

 

Gender neutrale vacatureteksten zorgen voor meer kandidaten. Ik hoor je denken: ‘hoezo meer kandidaten?’ Een simpele manier om meer reacties te krijgen: is om minder kandidaten uit te sluiten. Dus het antwoord is om teksten niet specifiek voor mannen of vrouwen te schrijven. Minimaliseer de mannelijke of vrouwelijke woorden. Je kan assertieve kandidaten vervangen door ambitieuze kandidaten of vriendelijke en hartelijke communicatie vervangen door beleefde en professionele stijl 

 

Een sociale assertieve, zelfstandige maar loyale kandidaat/kandidate 

Woordkeuzes en arbeidsvoorwaarden zijn bepalend of de sollicitatieknop wel of niet ingedrukt gaat worden wanneer de vacature wordt gelezenZorg voor een balans door een combinatie van ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’ woorden. Je kan niet iedereen over één kam scheren maar uit verschillende bronnen blijkt dat vrouwen gemiddeld op andere woorden positiever reageren dan mannen doen en vice versa.  

 

Karaktereigenschappen en arbeidsvoorwaarden waar mannen in het algemeen goed op reageren: 

Vastbesloten, assertief, analytisch, avontuurlijk, zelfstandig en resultaat gedrevengoed salaris, pensioen, vast contract, 13e maand en bonusregeling.  

 

Karaktereigenschappen en arbeidsvoorwaarden waar vrouwen in het algemeen goed op reageren: 

Toegewijd, sociaal, empathisch, loyaal, verantwoordelijkbetrokken, veel vrije tijd/vakantiedagen, parttime mogelijkheden, werksfeer, uitdaging van het werk en studie- en opleidingsbudget.

 

Male bias 

Male bias is een wetenschappelijke term voor de grote rol die de man heeft in de Nederlandse taal. Het bestaat uit drie onderdelen. (1) Dat mannen eerst genoemd worden en dan pas vrouwen. (2) Veel zelfstandige naamwoorden met het mannelijk zijn vervoegd worden. (3) Bij de meeste beroepen wordt de man als uitgangspunt genomen (o.a. piloot, kok, voetballer). Vrouwen worden achtergesteld in de Nederlandse taal. Dit is een reden waarom vacatures, vaak onbewust, voor mannen geschreven worden. Je kan het beperken door in plaats van lerares of leraar: leerkracht te gebruiken of geef beide geslachtsopties aan: medewerker/medewerkster.  

 

Nu je dit weet, kan je synoniemen zoeken voor woorden of zinnen herschrijven. Eigenlijk is male bias het onbewust discrimineren door middel van gewoontes. En een gewoonte kan je alleen afleren als je kritisch en niet automatisch te werk gaat. Je bent niet meteen een feminist als je teksten vrouwvriendelijker wil schrijven. Wel presteert een gemiddelde organisatie het beste bij diversiteit in de organisatie. Door teksten al mannelijk te schrijven, sluit je, zoals al eerdergenoemd, mensen uit die jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen.  

 

Enkele tips voor inclusief schrijven 

  • Schrijf met je of u en vermijd hij of zij.  
  • Gebruik zo min mogelijke ‘stoere mannen’ jargon. Denk aan: rockstar of Ninja 
  • Blijf naar tussenwegen zoeken. Als je de keuze hebt tussen bijvoorbeeld de woorden managen (m), ontwikkelingen (v) en leiden (o). Kies dan voor het laatste. 

 

Nogmaals, iedereen over één kam scheren, wordt niet aangeraden. Maar, het ene woord valt nu eenmaal beter bij het ene geslacht dan bij het andere geslacht en andersom. Voorkom dat je teksten te mannelijk worden en je daardoor potentiële kandidaten uitsluit. Bij twijfels kan je ook deze blog met typisch mannelijk en vrouwelijke termen gebruiken. Ook kan je de vacature in een gender-decoder plaatsen. Vraag iemand anders om kritisch naar je vacature te kijken met het idee: ‘Worden hier voornamelijk mannen of vrouwen aangesproken en hoe kunnen de woorden aangepast worden? Een kritische blik en geen voorkeur voor geslachtsbepalende woorden in je teksten maken het verschil.  

 

Contact

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten, bel naar 0229-317441 of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn en Facebook!

 

 

Gerelateerde artikelen

Wat kan PAVO Advice voor jou betekenen?

PAVO Advice, de full-service HR dienstverlener in West-Friesland

Tips en trick om HR te digitaliseren

Wanneer mag ik iemand ontslaan?

Kantoorrituelen en hoe vanzelfsprekend deze zijn

Thuiswerken doorzetten na de crisis?

Tags : gender neutraal, male bias, vacatures,