Gevolgen van ‘slecht zitten’


Gevolgen van ‘slecht zitten’

Publicatie datum 29 januari 2021

Verantwoord thuiswerken

Ongeveer 40 procent van werkend Nederland zit minimaal zes uur per dag achter een beeldscherm te werken. Dit is natuurlijk geen gevaarlijk werk, maar veel (en slecht) zitten en weinig bewegen, is niet goed voor je lichaam. Met slecht zitten wordt bedoeld dat mensen niet ergonomisch verantwoord zitten, te lang in dezelfde houding blijven zitten en hun handen/armen niet goed in verhouding zijn met de laptop/computer. Hierdoor kan je last krijgen van je nek, rug, armen, polsen en soms ook benen.

 

Gevolgen

Sander de Vries, ergonoom bij de Arbo Unie zegt: ‘Als je dagelijks langere tijd met een beeldscherm werkt en te weinig beweegt, heb je een verhoogd risico op klachten aan armen, nek en schouders. Ook kun je last krijgen van droge ogen doordat je minder knippert, of van hoofdpijn. Dat komt je gezondheid niet ten goede, en kan er zelf toe leiden dat werken helemaal niet meer lukt. Zeker nu veel mensen thuis hun taken uitvoeren. Waar ze niet altijd onder ideale omstandigheden werken en vaker blijven doorwerken, is het belangrijk je van die risico’s bewust te zijn. Neem ook de nodige maatregelen om ze te voorkomen’.

 

Er is meer nodig dan een ‘goede’ stoel

Er wordt ook aangegeven dat verantwoord werken meer is dan een verstelbaar bureau en een goede stoel. De Vries zegt hierover: ‘Behalve de werkplekinrichting spelen omgevingsfactoren een rol, zoals verlichting, temperatuur en rumoer op de achtergrond. Ook de manier waarop je je werk organiseert, kan helpen om klachten te voorkomen. Voldoende pauze nemen bijvoorbeeld, regelmatig van je werkplek gaan, taken afwisselen en zorgen voor beweging. En als je een taak uitvoert waarbij je niet per se aan een bureau of tafel hoeft te zitten of pen en papier bij de hand hoeft te houden, ga daar dan ook bij rondlopen.’

 

Oplossing

Het team van Arbo Unie heeft een e-learningmodule ontwikkeld: beeldschermwerken. Dit om werkend Nederland te helpen om ergonomische klachten, planningsproblemen en fysieke klachten te verminderen. Sander geeft aan: ‘Het is een laagdrempelige online training geworden met handige informatie en animatiefilmpjes, bijvoorbeeld over hoe je je bureau en stoel instelt, maar ook hoe je op verschillende plekken ergonomisch verantwoord werkt met je telefoon en je tablet. Zo krijg je in korte tijd inzicht in de risico’s van beeldschermwerken en hoe je die wegneemt, aan de hand van drie thema’s: werkplekinrichting, omgevingsfactoren en werkorganisatie. Daarbij krijg je veel praktische tips, ook gericht op thuiswerken. Hiermee is de module voor werkgevers meteen een goed instrument om medewerkers voor te lichten over veilig beeldschermwerken nu ze daar misschien grip op hebben.’

 

Kwaaltjes voorkomen

Buiten zo’n e-learningsmodule zijn er meer manieren om deze problemen te verminderen. Thuiswerkers geven aan dat zij het lastig vinden om pauze te nemen. Is dit bij jouw organisatie ook het geval? Maak dan afspraken om bijvoorbeeld 12 uur ‘s middags collectief de laptops dicht te klappen. Bewegen werknemers te weinig? Laat ze elkaar dan uitdagen via sporthorloges of via de ommetjes app. Heb je een wekelijkse vergadering? Creëer een brainstorm moment en laat iedereen aangeven wat er minder goed gaat thuis en vanuit de organisatie. Dit kunnen mentale, maar ook fysieke dingen zijn. En probeer dit gezamenlijk op te lossen. Zo krijgen de werknemers/collega’s het gevoel dat er ondanks de fysieke afwezigheid, toch aan ze gedacht wordt.

 

Contact

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook!

 

Gerelateerde artikelen

Tips en trick om HR te digitaliseren

Thuiswerk tips

Maak kennis met PAVO Advice

Tips: waar let je op bij een online sollicitatie als sollicitant?

Minimaliseer de afleiding tijdens thuiswerken nu!

Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken

Tags : bureau, ergonomisch, fysio, pijn, stoel, thuiswerken, verkeerd zitten,