Heb jij een 9-tot-5-mentaliteit?


Heb jij een 9-tot-5-mentaliteit?

Publicatie datum 13 mei 2021

Je ziet het waarschijnlijk steeds vaker voorbij komen in vacatures: ‘Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit’. Dit is bijna de meest gebruikte standaardzin en vereiste in vacatureteksten. Is je laptop thuis open klappen om negen uur en rond vijf uur dichtklappen een doodzonde? Is het iets om je voor te schamen? In deze corona tijd, willen veel mensen niet 24/7 ‘aan’ moeten staan voor het werk omdat prive en zakelijk al door elkaar heen vloeien omdat beide thuis plaats vindt. 

 

Vertaling: Overwerken? 

Als er staat dat mensen niet op zoek zijn naar 9-tot-5-werkers. Wat is de verwachting dan wel? Het is sociaal vaak niet geaccepteerd wanneer een collega om tien uur met de dag begint. Of wanneer een collega om vier uur naar huis gaat. Er worden ook al scheve ogen gedetecteerd wanneer iemand om 17:05 ‘al’ zijn/haar jas heeft aangetrokken of thuis met de werkdag stopt. Met de term wordt vaak (onbewust) bedoeld dat iemand zonder weerwoord met regelmaat wil overwerken. Het is niet meer dan normaal om zo nu en dan wat langer door te werken. Maar staan de verwachtingen van de organisatie gelijk aan het loon wat betaald wordt? Als iemand een contract heeft van 40 uur, maar wel vijf dagen per week van 08:00 tot 19:00 werkt. Dan klopt er iets qua uren niet.

 

Het nieuwe werken

Niet alle werkgevers en organisaties kunnen over 1 kam geschoren worden. Sommige werkgevers hebben zich meer verdiept in het nieuwe werken. Er kan en mag overal en altijd gewerkt worden. In dit geval wordt er met de ‘geen-9-tot-5-mentaliteit’ bedoeld dat flexibiliteit rondom werken de hoofdrol speelt. Dat er de ene dag van 08:00 tot 18:00 gewerkt wordt, maar dat er de andere dag zonder problemen een tandartsafspraak gemaakt mag worden tijdens werktijd. Dit is bij PAVO Advice het geval. Waar flexibiliteit gevraagd en gegeven wordt, moet er sprake zijn van goed vertrouwen.

 

Verwachtingen

Het merendeel van de Nederlandse werknemers valt onder de categorie medium-flexwerkers. Dit zijn mensen die in de praktijk de ‘standaard’ kantooruren werken, maar vaak in de avonden, weekenden en tijdens vakanties nog bereikbaar zijn. Dit is een patroon wat er vaak insluipt. 75 procent van de werkgevers geeft in een onderzoek ook aan dat ze dit ook echt van hun werknemers verwachten. Dit ligt alleen niet in de lijn met wat de gemiddelde werknemer voor zich ziet. Ongeveer 33% van de werknemers geeft in ditzelfde onderzoek aan dat het hen stress oplevert om buiten werktijden bereikbaar ’te moeten’ zijn. Slechts 12% van de ondervraagden geeft aan het prima te vinden. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de 9-tot-5-werkers het meest gelukkig zijn. Dit omdat zij naar eigen zeggen minder werkstress ervaren. Zij weten waar ze dagelijks aan toe zijn en dat geeft rust.

 

Contact
Ben jij meer een flexibele werker of hou je meer van vastigheid die een 9 tot 5 functie kan bieden? De scheve verhoudingen wat betreft verwachtingen tussen medewerkers en werkgevers kan lastig zijn. Ga het gesprek met elkaar aan en geef aan wat voor beide partijen het beste werkt. Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn en Facebook!

 

Foto door Samantha Garrote via Pexels

 

Gerelateerde artikelen

Anderhalve dag thuiswerken kan 1,7 miljard euro besparen 

Communiceren met personeel 

De (minder) kansrijke beroepen eerste helft 2020 

Kantoorrituelen en hoe vanzelfsprekend deze zijn 

De gevolgen van (negatieve) invloed van collega’s

Loonschade verhalen van zieke werknemer

 

 

 

Tags : 9-tot-5-mentaliteit, flexibiliteit, werknemers,