Hoe bevorder je werkgeluk bij jouw werknemers?


Hoe bevorder je werkgeluk bij jouw werknemers?

Publicatie datum 23 juni 2020

Auteur: Rianne Steinz

Voor elke werknemer is werkgeluk anders te beschrijven. En voor iedere werknemer het dus ook anders te beïnvloeden. Maar werkgeluk is, zoals vanzelfsprekend, belangrijk in een organisatie. Er zijn maar weinig werkgevers die bezig zijn met het faciliteren van werkgeluk van hun werknemers. Sla dit keer eens linksaf in plaats van altijd rechts en begin met het bevorderen van werkgeluk bij je werknemers! 

 

Maar is dit nou echt de verantwoordelijkheid van de werkgever? 

Je bent natuurlijk niet de enige die zich dat afvraagt. Want ligt de verantwoordelijkheid voor werkgeluk alleen bij de werkgever of ook bij de werknemer? Normaal gesproken zijn mensen zelf verantwoordelijk voor hun eigen geluk en nu moet jij als werkgever hier ineens de verantwoordelijkheid voor nemen? NEE, werkgeluk ligt bij zowel werkgever als werknemer. Een werknemer kan bijvoorbeeld aangeven waar hij/zij gelukkig van wordt op de werkvloer. Een werkgever zal dit wel moeten faciliteren, want een werknemer kan dit niet altijd zelf bewerkstelligen en/of regelen.   

 

Wat zorgt eigenlijk voor werkgeluk bij mijn werknemers? 

Dat is een goede vraag. Want zoals eerder gesteld, is het voor iedere werknemer anders. Daarom zijn er ook verschillende factoren die invloed hebben op het werkgeluk. Zo geeft de ene werknemer meer de voorkeur aan waardering in zijn/haar werk en beïnvloed dat het geluk op het werk. Iemand anders kan bijvoorbeeld meer waarde hechten aan passende verantwoordelijkheid of persoonlijke ontwikkeling in zijn/haar functie. Hieronder zijn verschillende factoren die invloed hebben op het werkgeluk bij werknemers: 

 

 • Energie krijgen van het werk; 
 • Open cultuur en sfeer in de organisatie; 
 • Doorgroeimogelijkheden; 
 • Mogelijkheid om te ontwikkelen; 
 • Verbondenheid met collega’s, leidinggevende, directie; 
 • Aandacht voor toekomstperspectief werknemers; 
 • Voldoening in het werk; 
 • Waardering in het werk. 

 

Dit zijn natuurlijk een paar voorbeelden. Want er zijn veel factoren die werkgeluk bevorderen of beïnvloeden. Wil je er meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.  

 

Wat levert het mij als werkgever dan op? 

Een antwoord: heel veel. Als je werknemers werkgeluk ervaren en plezier in het werk hebben, zullen zij zich minder snel ziekmelden. Dit resulteert dus in minder verzuim(kosten). Gelukkige werknemers functioneren beter en zijn ook productiever. Ook zijn, goed functionerende werknemers gelukkiger. Het werkt dus beide kanten op. Hoe meer jij als werkgever inspeelt op werkgeluk en daarin faciliteert, des te meer werknemers je aantrektTegenwoordig zijn veel meer jonge talenten opzoek naar meer dan alleen werk. Zij willen onder andere meer groeien op persoonlijk niveau. Werkgeluk stimuleert ook de communicatie met zowel klanten als met collega’s. Op naar open culturen en meer verbondenheid! Het levert dus genoeg op als je er genoeg in faciliteert. Werkgeluk nastreven is een proces en heeft tijd en ondersteuning nodig.  

 

Hoe begin ik zo snel mogelijk met het bevorderen van werkgeluk? 

Door alle positieve berichten hierboven wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen als werkgever. En dat kan natuurlijk! Daarom hebben wij wat tips voor je uitgewerkt om er meteen mee aan de slag te gaan. 

 

 • Organiseer eens een ‘werkgeluk’ meeting 

Of dat nu in het bedrijf is of online via teams of zoom. Het kan natuurlijk beide! Waar hebben werknemers nu behoefte aan om tijdens hun werk meer geluk te ervaren. Ga eens met zijn allen een halfuur brainstormen. Zo heb je meteen iedereen zijn mening en wordt de open cultuur ook meteen gestimuleerd! Door zo’n meeting heeft iedereen het gevoel dat ze kunnen meedenken en dit stimuleert ook hun betrokkenheid in de organisatie. Twee vliegen in een klap dus. 

 

 • Stimuleer ontwikkeling in de organisatie 

Ga eens na of er nog leuke cursussen in het verschiet liggen voor je werknemers. In deze tijd zijn er veel gratis online cursussen te volgen. Dit kunnen werknemers tijdens werktijd doen. Ook het houden van gesprekken over de ontwikkeling van medewerkers stimuleert ontwikkeling, zoals een persoonlijk ontwikkelingsplan gesprek. Vraag dan of ze nog behoefte hebben om zich ergens in te ontwikkelen of ze een bepaalde opleiding willen doenwaar ze eerder de kans niet voor hebben gekregen. Ontwikkeling uit zich ook weer in beter functioneren. Dat komt weer de productiviteit van de organisatie ten goede. 

 

 • Organiseer een ‘complimenten’ challenge 

Begin als werkgever zelf. Geef drie mensen een compliment en deze mensen moeten ook weer drie mensen een compliment geven in de organisatie. Ga net zolang door tot iedereen een compliment heeft gekregen. Verzin een leuke manier om de complimenten te geven. Maak bijvoorbeeld een tekening of rijm als je creatief bent. Doe het eventueel via een online meeting met een beeldscherm als je de complimenten face-to-face wilt communiceren. Via e-mail of papier kan het ook, alles is mogelijk! Begin als werkgever creatief, want jij bent het voorbeeld voor veel werknemers.  

 

 • Zorg voor een veilige werkomgeving 

Naast een open cultuur is een veilige werkomgeving ook een belangrijk punt om werkgeluk te bevorderen. Zorg dat je werknemers zich even kunnen uitstorten als ze dat nodig hebben. Maak eens een praatje bij het koffiezetapparaat of in de gang. Of bel iemand spontaan op als je werknemers op dit moment nog thuiswerken. Het zorgt ervoor dat werknemers het gevoel hebben dat je oprecht geïnteresseerd bent en er voor ze bentCommuniceer duidelijk wie er in de organisatie beschikbaar is om mee te kunnen praten. Dit kan jou als werkgever zijn, hun leidinggevende, HR of een vertrouwenspersoon.   

 

 • Doe het niet alleen 

En tenslotte; probeer het niet alleen te doen! Als werkgever heb je al genoeg te doen en ondanks dat er in kleine dingen al een hoop naar voren kan komen, kun je het niet allemaal alleen. Zorg dat je de leidinggevenden betrekt bij het proces. Dit zodat zij ook aandacht kunnen geven aan de werknemers. Begin met kleine stappenzoals met een van bovenstaande punten. Dit zorgt uiteindelijk voor meer werkgeluk en daardoor een beter resultaat. 

 

 

Contact 

Wacht niet te lang en begin meteen met kleine stapjes!  

 

Nog steeds geen idee wat voor stappen je moet zetten als werkgever en heb je hulp nodig? Wij van PAVO Advice willen graag met je sparren en brainstormen over de juiste ideeën voor in jouw organisatie! Neem contact met ons op of bel naar 0229 317 444 en wij maken graag kennis met jou. Wil je meer informatie over actuele onderwerpen, HR gerelateerde artikelen of over wie PAVO is? Dat kan ook! Neem een kijkje op onze nieuwspagina. 

 

Afbeelding: Pixabay

Tags : cultuur, geluk, werkgeluk, werkgever,