Hoe stimuleer jij autonomie op de werkplek? 


Hoe stimuleer jij autonomie op de werkplek? 

Publicatie datum 14 februari 2021

Auteur: Rianne Steinz

Veel medewerkers missen autonomie in hun werk. Dit is volgens werkend Nederland één van de belangrijkste aspecten op het werk. Het zorgt voor vrijheid en in deze tijd wordt dat vaak veel meer gewaardeerd dan ooit. Maar wat is precies autonomie en hoe pas je het toe in de werkzaamheden? 

 

Wat is autonomie in het werk? 

Autonomie is de vrijheid om zelf beslissingen te kunnen nemen in het werk. Autonomie komt neer op een soort zelfstandigheid. Het mag niet verward worden met ‘onafhankelijk zijn en alles alleen willen doen’. Nee, het komt er juist op neer dat werknemers de ruimte krijgen om hun werkdag zelf in te kunnen delen. Zo hebben ze zelf controle over hun eigen werksituatie. 

 

Wat brengt het mij en mijn werknemers? 

Werkend Nederland geeft aan dat wanneer zij meer autonomie krijgen op het werk, zij meer werktevredenheid en motivatie ervaren. Verder blijkt uit een onderzoek dat werknemers die meer autonomie in hun werk hadden, minder vaak van baan wisselden. Werknemers ervaren minder stress als ze meer autonoom werken.  

 

Natuurlijk zijn er veel meer voordelen voor jou als werkgever. Zo zullen werknemers ook productiever zijn, is er een betere sfeer en kunnen werknemers elkaar ook beter ondersteunen in het werk. En belangrijk; minder verzuim! Dit omdat ze gelukkiger zijn en meer plezier ervaren wanneer ze het gevoel hebben dat ze zelf de vrijheid krijgen op het werk. 

 

Autonomie >> Werkgeluk 

Door autonomie in het werk zijn werknemers gelukkiger op het werk. Een werknemer mag zelf beslissingen maken en voelt meer vertrouwen van zijn leidinggevende. Autonomie leidt dus tot gelukkigere werknemers. Autonomie is een van de randvoorwaarden voor werkgeluk. Wil je ook weten hoe je meer werkgeluk creëert voor je werknemers? Bekijk een eerder gepubliceerd artikel!   

 

Werkzaamheden 

Maar hoe zorg je nou dat autonomie in de werkzaamheden wordt vergroot voor je werknemers? Hier zijn enkele voorbeelden:  

 

  • Stimuleer werknemers om eens goed naar hun werkindeling te kijken, laat ze kijken waar ze vrijheid kunnen indelen; 
  • Stimuleer om werknemers eens thuis te laten werken, of op een andere plek, verandering van werkplek kan zorgen voor meer concentratie of inspiratie; 
  • Maak autonomie bespreekbaar, zo zorg je dat werknemers er zelf ook over na gaan denken en hierdoor wordt het meer hoorbaar in de organisatie; 
  • Laat je werknemers meer zelf bepalen en stuur minder, zo zorg je dat er meer ruimte is voor de autonomie; 
  • Het stimuleren op zelfstandig handelen; 
  • Laat leidinggevende in gesprek gaan met werknemers, en zorg dat ze soms eens evalueren over hun autonomie; 

Contact

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn en Facebook!

 

Foto door Ketut Subiyanto via Pexels

 

Gerelateerde artikelen

Wanneer mag ik iemand ontslaan?

Oproepkrachten in 2020, hoe en wat?

‘Er zijn geen voordelen verbonden aan thuiswerken..’

De Nederlandse vacaturemarkt heeft 28% ingeleverd sinds de Corona uitbraak

Recruitment in de zomer op een lager pitje 

Tags : autonomie, werkgeluk, werknemers,