Leeftijdsdiscriminatie in vacatures?


Leeftijdsdiscriminatie in vacatures?

Publicatie datum 1 februari 2021

Discriminatie is al jarenlang een probleem in de gehele werving- en selectieprocedure. Van leeftijd tot geslacht en van ziektes tot aan afkomst. Het college voor de Rechten van de Mens kaartte aan dat leeftijdsdiscriminatie nog in te veel vacatureteksten voor komt. Van de drie miljoen onderzochte vacatures werden tienduizenden teksten ontdekt waarbij leeftijd benoemd is. Dit is eigenlijk verboden.

 

Wetten

In artikel 1 (WGBL) van onze grondwet staat: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’ Leeftijdseisen in vacatureteksten zijn dus niet toegestaan. Een vacature moet dus leeftijdsneutraal zijn. Dat betekent dat je niet elementen en kenmerken omtrent leeftijd mag benoemen. Dit mag daarentegen wel over de functie. Je mag dus wel aangeven dat er een minimale werkervaring en rijervaring gewenst is. Ook is het geen probleem om te communiceren of het in de tekstom een junior- of seniorfunctie gaat.

 

Voorbeelden die niet mogen:

  • Student
  • Pas afgestudeerd
  • Jong
  • Oud
  • Maximaal X jaar oud
  • Minimaal X jaar oud
  • Starter
  • Bijbaan naast school of studie
  • Tussen de X en X jaar oud

 

Lees ook: Gender neutraal vacatures schrijven 

 

Uitzondering op de regel

Er is sprake van direct onderscheid wanneer een persoon op grond van leeftijd anders wordt behandeld dan een ander persoon in dezelfde situatie. Indirect onderscheid is wanneer iemand in dezelfde situatie op een andere manier wordt benaderd vanwege leeftijd. Direct en indirect onderscheid mag in sommige gevallen. Dit wanneer er sprake is van objectieve rechtvaardiging bijvoorbeeld. Dit houdt in dat het logisch is dat er een specifieke leeftijd nodig is voor een functie. Een oma die in kinderkleding poseert, is niet wat de doelgroep wil. En een kind onder de achttien mag andersom dan weer niet tot in de kleine uurtjes achter een bar werken. Het laatste heeft weer te maken met veiligheid en gezondheid

 

50+ in dienst

50+’ers geven aan dat zij last ervaren van leeftijdsdiscriminatie. Dat zij ondanks scholing, de juiste papieren en/of ervaring onderaan de stapel terecht komen omdat zij hun leeftijd niet meer mee hebben. Er heerst een vooroordeel dat deze mensen te ‘oud’ zijn om te leren of niet flexibel genoeg zijn. Dit is generaliseren op de basis van leeftijd. Wat dus eigenlijk ook niet mag. Veel werkgevers weten ook niet dat zij gebruik mogen maken van loonkostenvoordelen (LKV) wanneer zij ouderen en/of mensen met een arbeidsbeperking aannemen. Dus wanneer zij iemand van 56+ aannemen, krijgen zij geld terug van het UWV.

 

 

Contact

Je maakt onbewust al snel een leeftijdsvoorkeur. Dit zal vaak niet een kwade bedoeling hebben, maar er moet toch op gelet worden. Wanneer er in een tekst staat: ‘Dit is een ideale baan voor naast de studie’, wordt er vaak bedoeld dat het een paar uur per week kost en dat het werk is waar je geen diploma voor nodig hebt. Terwijl iemand die niet meer studeert of nooit gestudeerd heeftm het werk net zo goed kan doen. Zie jij vaak leeftijdsgebonden termen voorbijkomen?

 

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook!

 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

 

 

Gerelateerde artikelen

Tips en trick om HR te digitaliseren

Kantoorrituelen en hoe vanzelfsprekend deze zijn

Maak kennis met PAVO Advice

Thuiswerken doorzetten na de crisis?

Tips: waar let je op bij een online sollicitatie als sollicitant?

Tips: waar let je op bij een online sollicitatie als interviewer?

Tags : grondwet, leeftijdsdiscriminatie, LKV, UWV, vacatures, vacatureteksten, WGBL,