Meer aandacht voor fysieke arbeidsbelasting 


Meer aandacht voor fysieke arbeidsbelasting 

Publicatie datum 29 april 2021

Auteur: Rianne Steinz

Fysieke arbeidsbelasting wordt al belangrijker. Natuurlijk wil je als werkgever dat je werknemers gezond blijven en geen last hebben van fysieke klachten door het werk. Werknemers moeten steeds langer werken tot de pensioengerechtigde leeftijd, maar hoe zorg je ervoor dat ze gezond en fit blijven? Fysieke arbeidsbelasting speelt hierin een belangrijke rol. Hoe geef je hier meer aandacht aan binnen de organisatie? 

 

Duidelijkheid scheppen 

Als eerste is het belangrijk dat je aan je werknemers laat blijken dat je het een belangrijk onderwerp vindt. Door fysieke arbeidsbelasting op de agenda te zetten van een werkoverleg/bijeenkomst zien werknemers dat je fysieke arbeidsbelasting serieus neemt. Op deze manier kun jij je werknemers actief stimuleren en wordt er ook meer over gepraat binnen de organisatie. 

 

Begin bij het begin 

Als er een nieuwe werknemer start, zorg dan direct voor goede voorlichting. Als de werknemer bijvoorbeeld veel aan een bureau moet werken, is het belangrijk dat de medewerker een ergonomische werkhouding aanneemt en zowel bureau als stoel goed zijn afgesteld. Bijvoorbeeld voor een magazijnmedewerker is het belangrijk dat er uitleg wordt gegeven over onder andere de tilhouding. 

 

Behoeftes in kaart brengen 

Het is heel belangrijk om te luisteren naar je werknemers. Zij voeren immers de werkzaamheden uit en weten als geen ander wat belastend is en wat er dus nog allemaal verbeterd kan worden. 

 

Op 13 april 2021 hebben we het artikel‘’ In zeven stappen een origineel medewerkerstevredenheidsonderzoek’ gepubliceerd. In dit artikel worden tips gegeven om jouw eigen medewerkerstevredenheidsonderzoek te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een MTO met als thema fysieke arbeidsbelasting maken. Hierdoor breng je de behoeftes van werknemers in kaart en heb je duidelijke doelen waar je op kan focussen in de organisatie.  

 

Tip: Bewust Belast 

TNO heeft een app ontworpen voor werknemers met fysieke arbeidsbelasting genaamd ‘Bewust Belast’. Deze app zorgt voor bewustzijn van werknemers, geeft werknemers inzicht in hun eigen rol en stimuleert preventie bij werknemers. Werknemers moeten vragen beantwoorden over de werkzaamheden en de knelpunten die er naar voren komen. De app geeft adviezen op basis van de antwoorden en stelt een actieplan op. Werknemers worden begeleid in hun actieplan en leren hierdoor beter met fysieke werkzaamheden om te gaan.  

 

Contact

Fysieke arbeidsbelasting wordt dankzij de steeds hoger wordende pensioengerechtigde leeftijd dus belangrijk. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook!

 

Gerelateerde artikelen

Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken

Minder vakantiedagen opgenomen in 2020 en uren over? 

Leeftijdsdiscriminatie in vacatures?

Gelukkige werknemers? Dat heb je zelf in de hand! 

Hoe je in vier stappen kan besparen op de verzuimkosten

PAVO Advice, de full-service HR dienstverlener in West-Friesland

Tips en trick om HR te digitaliseren

Thuiswerken doorzetten na de crisis?

 

Bron: foto

Tags : fysieke arbeidsbelasting, kantoor, organisatie, personeel, werknemers, werkoverleg,