Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken


Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken

Publicatie datum 12 januari 2021

Heb je last van pijnlijke armen, heb je een stijve nek of heb je knopen in je rug? Verplicht thuiswerken heeft z’n voor- en z’n nadelen en bovengenoemde kwaaltjes horen zeker bij nadelen. Waar je een ergonomisch goed afgestelde stoel en bureau op maat gewend bent, moet je het nu doen met een keukentafel, bed of een bank. Dat dit niet goed is voor je lijf, blijkt wel uit de cijfers. 2 op de 5 thuiswerkers heeft last van fysieke klachten.

Niet arbo-proof

Vakbond CNV heeft een enquête afgenomen onder 2500 leden. 41 procent geeft aan dat ze vaker last hebben van fysieke klachten zoals pijn aan de rug, nek, arm en schouders. Ook zegt ongeveer 10 procent dat zij sinds het thuiswerken vaker een bezoek brengen aan de fysiotherapeut. Dat zoveel mensen klachten hebben is niet zo gek, als je hoort dat 44 procent niet over een Arbo-verantwoorde werkplek beschikt. 35% weet ook niet hoe je een goede houding aanneemt tijdens het werken.

 

RSI

Een gevolg van het verkeerd zitten kan RSI zijn. RSI is Repetitive Strain Injury. Het is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die veelal voorkomen in nek, rug, schouders, armen, polsen, handen, vingers en ellebogen. De klachten worden veroorzaakt door herhalende bewegingen, langdurige ‘verkeerde’ houding of een combinatie van beide. Maar liefst 20 procent van de beroepsbevolking heeft hier last van. Het komt vooral voor bij mensen die achter een computer werken. Meerdere fysiotherapeuten en huisartsen geven aan dat er sinds maart steeds meer mensen met RSI-klachten zich melden.

 

Tips: voorkomen is beter dan genezen

We delen enkele tips over hoe je deze klachten kan voorkomen en kan verminderen. Let met alles wat je doet altijd goed op je houding!

 

Werkplek

Niet iedereen heeft de luxe om een goed afgesteld bureau met ergonomische bureaustoel thuis te hebben. Als dit inderdaad het geval is, zet je laptop in ieder geval op een steun of op een stapelboeken en haal een los toetsenbord.

 

Warmte

Heb je een kruik, warme handdoek of pittenzak ergens in huis liggen? Gebruik het dan voor je nek. Dit helpt met de bloedcirculatie en het opwarmen van de spieren. Zo wordt de pijn sneller verlicht.

 

Neem pauzes

Het is verleidelijk om de hele dag achter je computer te blijven zitten. Dit kan ook uit een gevoel ontstaan dat je moet compenseren omdat je thuis zit. Probeer toch de pauze te nemen en ga ergens anders zitten, staan of lopen. Vind je dit toch moeilijk? Je kan de Stand-up! The work break timer app gebruiken.

 

Bewegen

Hoe vaak heb je gehoord dat zitten het nieuwe roken is? Dat veel zitten slecht is voor je gezondheid, blijkt wel uit de hoeveelheid mensen die kampen met fysieke problemen sinds het thuiswerken. Er wordt toch minder bewogen en gewandeld thuis dan op het werk. Wil je minder last van je rug en nek? Ga dan toch vaker bewegen en stretchen. Dit helpt ook om de stijfheid te verminderen. Je kan bij ieder belletje gaan staan, je laptop op een strijkplank zetten of ieder uur een wekker zetten om toch een beetje beweging te krijgen.

 

Oefeningen

Je kan fysieke klachten ook verminderen door met regelmaat oefeningen te doen. Nek-, rug- en schouderpijn komt vaak door spanning die in de spieren opbouwen. Hierdoor worden ze stijf en kunnen ze uiteindelijk pijnlijk worden. Met regelmaat stretchen kan de spanning voorkomen. Denk aan deze oefeningen:

  • Breng je oor naar je schouder en herhaal dit tien keer, zowel links en rechts.
  • Knijp je schouderbladen tien keer tegen elkaar aan.
  • Rol je schouders tien keer naar boven en naar beneden
  • Duw je hoofd zo ver mogelijk naar achteren en houd dat 30 seconde vast.

Wanneer dit pijn doet, moet je per direct stoppen.

 

Bron: Arboned

 

Contact

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina van PAVO Advice in de gaten of neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen:

Smartphone: Vriend of Vijand? 

Een goede werkgever zijn tijdens en na deze crisis?

‘Er zijn geen voordelen verbonden aan thuiswerken..’

Hoe beweeg je meer op kantoor?

Is de SLIM-regeling iets voor jouw organisatie?

Oproepkrachten in 2020, hoe en wat? 

Tags : fysieke klachten, lichamelijk, RSI, rugpijn, thuiswerken,