Minder vakantiedagen opgenomen in 2020 en uren over? 


Minder vakantiedagen opgenomen in 2020 en uren over? 

Publicatie datum 15 april 2021

Zoals velen wel weten zijn de Nederlandse grenzen ook in 2021 veel dicht geweest. Hierdoor hebben veel werkende Nederlanders besloten om minder vakantiedagen op te nemen en deze op te sparen voor het moment dat de wereld weer opengaat. Maar wat zijn eigenlijk regels omtrent vakantiedagen? 

Verschil tussen wettelijk en bovenwettelijk

Iedereen heeft recht op een x aantal vakantiedagen volgens de wet. Dit is vier keer de wekelijkse contracturen. Dus als je fulltime (40 uur) werkt, kom je uit op 20 vakantiedagen. Dit zijn de wettelijke uren. Naast de verplichte wettelijke dagen zijn er ook bovenwettelijke vakantie dagen. Dit zijn vakantiedagen die je bovenop de wettelijke dagen opbouwt. Dit kan zijn afgesproken in de CAO of in je arbeidsovereenkomst. Tussen deze twee vakantiedagen zit een groot verschil qua vervaldatum.

Wettelijke vakantiedagen vervallen

Wettelijke vakantie die niet zijn opgenomen vervallen binnen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. De vakantiedagen die in 2021 zijn opgebouwd, vervallen 1 juli 2022. Uitzondering in een schriftelijke overeenkomst of CAO is mogelijk. De vervalperiode van zes maanden is bedoeld zodat werknemers voor zichzelf beschermd worden en semi-verplicht worden om vrij te nemen. Er is een uitzondering op deze zes maanden wanneer iemand in die periode langdurig ziek is geweest. In dat geval geldt de verjaringstermijn van de bovenwettelijke vakantiedagen.

Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren

De bovenwettelijke vakantiedagen verjaren pas vijf jaar na de afloop van het jaar waarin de uren zijn opgebouwd. Heb jij bovenwettelijke dagen over uit 2021? Dan zijn deze geldig tot 1 januari 2026. Deze uren worden gezien als ‘extra’.

Vervallen en verjaren

De kritische lezer heeft gezien dat het bij wettelijke vakantiedagen gaat om vervallen en bij de bovenwettelijke vakantiedagen om verjaren. Wanneer dagen vervallen heb je pech en kan dit niet teruggedraaid worden. Bij verjaren kan een werknemer de verjaringstermijn verlengen door het schriftelijk aan de werkgever aan te bieden. Daarin moet staan dat zij/hij beroep wil doen op haar/zijn recht om de bovenwettelijke uren te behouden. Met dit schriftelijke bewijs worden de bovenwettelijke vakantiedagen met nogmaals vijf jaar verlengd.

Vakantie aanvragen

Werknemers moeten vakantie drie weken van tevoren aanvragen, behalve als het anders staat aangegeven in het CAO. Als de werkgever, binnen twee weken, geen schriftelijke bevestiging of afkeuring geeft, dan mag de vakantie doorgaan. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van personeelstekort of vastgestelde vakanties zoals de bouwvak.

Uitbetalen

Wettelijke vakantiedagen worden gezien als vakantiedagen die voor de werknemer noodzakelijk zijn om gezond te blijven. Daarom vervallen deze uren ook zes maanden na het betreffende jaar waarin ze zijn toegekend. Aangezien de bovenwettelijke dagen als ‘extra’ worden gezien, mogen deze door de werkgever worden uitbetaald. De wettelijke dagen kunnen alleen aan het einde van het dienstverband worden uitbetaald.

Contact

Heb je meer vragen rondom het opnemen van vakantiedagen of andere HR zaken? Neem dan contact met ons op. Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook!

Gerelateerde artikelen

Vakantiedip voorkomen? Dat doe je zo

Gelukkige werknemers? Dat heb je zelf in de hand! 

Wat kan PAVO Advice voor jou betekenen?

Hoe je in vier stappen kan besparen op de verzuimkosten

PAVO Advice, de full-service HR dienstverlener in West-Friesland

Tips en trick om HR te digitaliseren

Wanneer mag ik iemand ontslaan?

Tags : 2020, bovenwettelijk, grenzen, vakantiedagen, wettelijk,