Smartphone: Vriend of vijand?


Smartphone: Vriend of vijand?

Publicatie datum 7 augustus 2020

Nederlanders zitten gemiddeld 2 uur 15 minuten per dag op hun telefoon. Hoe is het met jouw Smartphone schermtijd gesteld? E-mail of WhatsApp je vaak zakelijk buiten kantoortijden en merk je dat je veel ‘aan’ staat? 

 

34 dagen per jaar online

Nederlanders kunnen hun mobiele telefoon maar moeilijk laten liggen blijkt uit onderzoek van DirectResearch en Simyo. Wij zitten gemiddeld meer dan een maand per jaar op onze smartphone. Puntje bij paaltje zitten wij in Nederland gemiddeld 34 dagen per jaar op onze telefoon. Dit komt neer op 2 uur en 15 minuten. Vrouwen gebruiken hun Smartphone een paar minuten meer dagelijks. Zij zitten er gemiddeld 2 uur en 28 minuten op en mannen 2 uur en 7 minuten. Apple-gebruikers zitten dagelijks tien minuten langer op hun telefoon dan gebruikers van andere merken. Jongeren onder de dertig kijken het meeste naar hun scherm. Zij hebben gemiddeld 3 uur en 21 minuten telefoontijd per dag.

 

Altijd ‘aan’ en bereikbaar

Reageer jij op vrije dagen ook even snel op een mailtje en pleeg je na werktijd nog telefoontjes? Betrap jij jezelf ook op urenlang scrollen op social media? 61% van de ondervraagden onder de 30 jaar geeft aan dat ze naar bed gaan met hun smartphone en er weer mee op staat. Een derde van de Nederlanders neemt de telefoon zelfs mee naar het toilet. Dit blijkt uit het onderzoek van DirectResearch.

 

Uit deze cijfers blijkt dat het niet gek is als je smartphone aan je hand vast geplakt zit. Er zitten meerdere oorzaken en gevolgen aan het overmatig smartphone gebruik. De reden dat we het gevoel hebben dat we vaak ‘aan’ moeten staan, is het feit dat we constant geprikkeld worden. Door telefoontjes, WhatsApp-berichten, e-mails, pushnotificaties, mentions en nog veel meer. Ook verplaats bij veel functies, werk steeds meer naar de telefoon. Dit zorgt vaak voor een sociale druk die we onszelf opleggen. Hierdoor ervaren we de drang om overal direct op te reageren. Dit wordt ook wel telepressure genoemd. Deze nieuwe norm om altijd snel te reageren, zorgt ervoor dat we dus altijd ‘aan’ staan. En zo zit je, zonder dat je het doorhebt, in een vicieuze cirkel.

 

Altijd ‘aan’ staan is een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out

Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat Ipsos in opdracht van Interpolis uitvoerde. Van de onderzochte millinials, bleek dat de oorzaak bij ongeveer de helft, ontstaan is door het altijd ‘aan’ staan. Dit betekent niet dat wanneer je schermtijd hoog is, je per definitie een burn-out krijgt, maar actief waken op teveel telefoongebruik is nooit verkeerd. Het merendeel (59%) van deze millennials gaf ook aan dat zij bewust actie ondernemen om hiervan af te komen. Zij proberen op tijd te ontspannen en juist regelmatig even ‘uit’ te staan. Tips hiervoor zijn:
  • Geef grenzen aan bij je werkgever, clubs waar je actief bent en bij vrienden. Maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid en wanneer je wel gaat reageren op e-mails en WhatsAppjes. Maar, leg de verantwoordelijkheid bij jezelf. Vraag jezelf af of je echt NU moet reageren of dat het ook prima is, als het morgen gebeurd.
  • Plan offline momenten in en leg je telefoon weg.
  • Ga vaker bewegen. Het is bewezen dat in beweging zijn een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand als je een opgejaagd gevoel hebt. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan. Dit hormoon onderdrukt de stress die je kan voelen door het altijd ‘aan’ staan.
  • Plan vaste momenten in om zowel prive als zakelijk te reageren op e-mails, telecommunicatie. Maar doe dit ook voor je social mediagebruik. Sluit na de tijd je apps en mailboxen af.
  • Verban je telefoon uit de slaapkamer. Dit kan sowieso negatieve gevolgen hebben op je nachtrust. Dat je slechter slaapt omdat je net overprikkeld bent.
  • Communiceer het met je omgeving wanneer je merkt dat je teveel op je telefoon zit en merkt dat je het lastig vindt om hier mee te minderen. Zij kunnen ook vaak helpen.

smarthpone

 

Contact

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op!

 

Foto door Cristian Dina via Pexels

 

 

Tags : aan staan, burn-out, online zijn, smartphone, social media,