Solliciteren via WhatsApp wordt steeds populairder


Solliciteren via WhatsApp wordt steeds populairder

Publicatie datum 24 augustus 2020

Op welke wijze heb je zelf weleens gesolliciteerd? Via via, e-mail, vacaturebanken, video en/of motiviatiebrieven? Valt WhatsApp bij jou ook onder dit rijtje? Uit onderzoek van Sollicitatiedokter blijkt dat 1 op de 10 werkzoekende met de leeftijd onder de 30 het liefste via WhatsApp solliciteert.

 

Populair

Dat solliciteren via WhatsApp steeds populairder wordt onder jongeren en studenten is niet zo vreemd. Werkgevers proberen in hun zoektocht naar jong talent namelijk steeds vaker nieuwe sollicitatiemethoden uit. Zo kan je bij YoungCapital al sinds 2015 solliciteren door via WhatsApp een video in te sturen en ga je bij uitzendbureau OTSO swipend op zoek naar een match tussen jou en een werkgever. Je Tindert je daar als het ware naar een baan.

 

Solliciteren met emoji’s

Bij Young Capital is het dus mogelijk om via WhatsApp video’s te sturen. Maar bij Subway krijg je al helemaal het idee dat je in 2030 leeft. Daar is het mogelijk om te solliciteren aan de hand van Emoji’s. Als sollicitant krijg je de mogelijkheid om aan de hand van emoji’s een broodje te maken. Deze emoji’s beschrijven jouw karakter. Een paddenstoel betekent dat je creatief bent en een avocado geeft aan dat je gezond leeft. Met een knoflookteen laat je recruiters weten dat je sterk bent.

 

Drempel verlagen

Willem Eekels van sollicitatiedokter.nl juicht dit soort ideeën toe. “We zien dat jongeren vaak een hoge drempel ervaren om ergens te gaan solliciteren. Veel jonge mensen hebben moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief of een cv. En als je solliciteert op een functie waarvoor je niet goed hoeft te kunnen schrijven, voegt een sollicitatiebrief niets toe. Je kan jezelf dan beter aan een werkgever voorstellen met een WhatsApp’je, als dat past bij wie je bent.”

 

Cv of WhatsApp

Uit het onderzoek van de Sollicitatiedokter blijkt dat het cv nog door 60% van de werkzoekende gebruikt wordt om te solliciteren. Werkzoekende verkiezen “video solliciteren” als minst favoriete manier van solliciteren. Het is logisch dat jij als recruiter, werkgever, HR-medewerker graag wilt zien wat voor vlees je in de kuip hebt, maar het schrikt kandidaten af om zichzelf via video voor te stellen. Je moet je afvragen wat belangrijker voor je is: Minder kandidaten waar je meer van weet of meer kandidaten waar je minder kennis van en over hebt.

 

Contact

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op!

 

Foto door Anton via Pexels
 

Gerelateerde artikelen:

Smartphone: Vriend of Vijand? 

‘Er zijn geen voordelen verbonden aan thuiswerken..’

De Nederlandse vacaturemarkt heeft 28% ingeleverd sinds de Corona uitbraak

Het oplichterssyndroom: Het gevoel om door de mand te vallen

Tags : Solliciteren, WhatsApp,