STAP-Budget


STAP-Budget

Publicatie datum 13 oktober 2021

De afgelopen tijd zijn er veel veranderingen geweest op de arbeidsmarkt, mede ook door de coronacrisis. Er zijn veel banen verdwenen, maar ook meer banen bijgekomen in de zorg, techniek en het onderwijs. Niet iedereen is altijd zeker geweest van het behoudt van zijn baan, en als werkgever wist je niet of je iedereen in de organisatie kon behouden.  

Op 1 maart 2022 is de nieuwe regeling ingevoerd waarmee werkenden en werkzoekenden hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Volgens het UWV was er sprake van een enorme interesse voor het STAP-budget met als gevolg dat het beschikbare budget al snel volledig benut was. Voor dit jaar is er in totaal 160 miljoen uitgetrokken, verdeeld over 5 rondes. Wil je weten wat de regeling precies inhoudt? Lees het artikel hieronder! Mocht je graag gebruik willen maken van deze regeling, de volgende ronde start op 1 mei 2022!

 

Wat houdt deze regeling in? 

De regeling STAP Budget staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Deze regeling zorgt ervoor dat werkenden en werkzoekenden een keer per jaar een vergoeding kunnen aanvragen van maximaal €1000,- euro om te gebruiken voor scholing en ontwikkeling. Iedereen ouder dan 18 jaar die geen andere publiekelijke financiering ontvangt (zoals bijv. studiefinanciering) kan gebruik maken van het STAP budget. De opleidingen waar werkenden en werkzoekenden zich voor kunnen inschrijven moeten aan een aantal kenmerken voldoen en erkend zijn. Deze worden vastgelegd in het STAP-scholingsregister. De Stap regeling wordt uitgevoerd door het UWV in samenwerking met DUO. 

 

Mogelijkheid scholing en ontwikkeling 

Met het bedrag dat zij ontvangen kunnen werkende en werkzoekende een opleiding of cursus volgen die ervoor zorgt dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen. Dit kan ervoor zorgen dat men de positie op de arbeidsmarkt versterkt of zorgt voor het behouden van hun eventuele baan. Ook is dit een kans voor werknemers die werkzaam zijn in een zwaarder beroep zich om te scholen en van baan te verwisselen om zo op een gezonde manier de gerechtigde AOW-leeftijd te bereiken.  

 

Voor jou als werkgever 

Dit is een goede regeling voor jou als werkgever om jouw werknemers scholing te laten volgen en zich te ontwikkelen in hun huidige baan. De extra kennis die de werknemer opdoet kan weer worden ingezet in de organisatie. Je kunt als werkgever de werknemers stimuleren om het STAP-budget aan te vragen! 

 

STAP – budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten 

Werkenden en werkzoekenden mogen tijdens de aangifte van de  inkomstenbelasting eventuele scholingskosten aftrekken maar op dit moment wordt er veel te weinig gebruik gemaakt van deze regeling. Met name flexwerkers en werkzoekenden zouden veel voordeel kunnen hebben van deze regeling. Maar ook de mensen die om financiële redenen geen opleiding of bijscholing kunnen volgen. Het STAP – budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. Tot 1 januari 2022 is het nog mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Daarna komt deze regeling te vervallen. 

 

Aanvragen van het STAP-budget 

Vanaf maart kunnen werkenden en werkzoekenden het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Dit kan als werkende of werkzoekende één keer per jaar worden aangevraagd. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider.  

 

Contact 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn,Instagram en Facebook! 

 

Gerelateerde artikelen

Is de slim-regeling iets voor jouw organisatie?

Ouderschapsverlof 2022

 

Tags : cursus, motivatie, ontwikkeling, opleiding, regeling, Scholing, STAP, versterking arbeidsmarktpositie,