Steeds meer mentale klachten bij thuiswerkers


Steeds meer mentale klachten bij thuiswerkers

Publicatie datum 15 juni 2021

Met langdurig thuiswerken en de coronacrisis zijn stress- en burn-outklachten een belangrijk onderwerp geworden. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer werknemers met minder plezier werken, er een slechtere sfeer is op het werk en een groot deel kampt steeds meer met werkstress. De stress- en burn-outklachten raken juist veel gemotiveerde werknemers die thuiswerken.  

 

Impact op thuiswerken 

Thuiswerken kan leiden tot verminderde zingeving, creativiteit en sociale cohesie. Werknemers hebben moeite om de stress onder controle te krijgen die gepaard gaat met thuiswerken. Sommige werknemers hebben spanningen door baanonzekerheid en de huidige economische situatie. Anderen hebben juist te maken met een grote drukte en lange dagen.  

 

Het thuiswerken zorgt ervoor dat werknemers het gevoel hebben dat ze altijd maar aan moeten staan. Werknemers werken vaak meer uren voor of na de normale werktijden, of werken zelfs in het weekend door. Werkgerelateerde berichten worden ook vaak meteen beantwoordt ondanks dat deze buiten werktijd binnenkomen.  

 

Werk-privébalans tijdens het thuiswerken 

Door de coronacrisis is de balans tussen werk en privé voor veel werknemers verstoord. Ruim een derde van de werknemers geeft aan dat de werk-privébalans slechter is geworden sinds de eerste lockdown.  

 

Sommige werknemers zitten thuis in isolatie wat kan leiden tot demotivatie van het werk. Werknemers missen sociale interactie en dit heeft een grote invloed op het werk. Bij werknemers met een gezin thuis lopen zorg- en werktaken door elkaar heen.  

 

Invloed mentale gezondheid 

Het langdurig thuiswerken zonder eindstreep in zicht zorgt voor mentale klachten bij werknemers. Maar hoe herken je dit nou bij je werknemers?  

 

De signalen van mentaal verzuim zijn: 

 • Werknemer is voor langere periode vermoeid; 
 • Werknemer komt vaak vlak en onverschillig over; 
 • Werknemer ervaart lichamelijke klachten en medisch onderzoek biedt geen duidelijkheid; 
 • Werknemer heeft een lage productiviteit; 
 • Werknemer reageert vaak cynisch; 
 • Werknemer is vaak geïrriteerd en ontevreden; 
 • Werknemer meldt zich steeds vaker ziek. 

 

Wanneer je dit merkt bij een van je werknemers is het belangrijk dat je in gesprek gaat. Een gesprek over hoe de werknemer zich voelt en hoe jij als leidinggevende of werkgever kan helpen.  

 

Tips 

Naast het gesprek aan gaan met werknemers waar de mentale klachten al te zien zijn, is het ook belangrijk om de volgende dingen te ondernemen in de organisatie: 

 • Werknemers steunen en laten blijken dat je vertrouwen in ze hebt; 
 • Begrip tonen dat werk- en privé door elkaar loopt; 
 • Duidelijk communiceren naar werknemers; 
 • Het sturen op resultaten, nagaan of opdrachten duidelijk zijn en of het haalbaar is; 
 • Genoeg contact onderhouden met werknemers; 
 • Organiseer naast werkoverleggen ook overleggen om samen koffie te drinken of iets anders leuks te organiseren; 
 • Structureel inrichten van spreekuren bij een arboarts; 
 • Vast aanspreekpunt in het bedrijf over mentale klachten, iemand die signaleert, luisterend oor biedt en meedenkt over oplossingen. 

 

Contact

Heb jij vragen over hoe je thuiswerken voor je werknemers kan verbeteren? Neem dan contact met ons op. Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook!

 

Gerelateerde artikelen

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Meer aandacht voor fysieke arbeidsbelasting

Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken

Werkstress op de werkvloer: hoe herken en voorkom je het?

 

 

Tags : burn-outklachten, corona, gemotiveerde werknemers, invloed mentale gezondheid, klachten, mentaal, mentale klachten, signalen mentaal verzuim, thuiswerken, Werk-privebalans,