Thuiswerk tips 


Thuiswerk tips 

Publicatie datum 12 oktober 2020

We zijn weer in een thuiswerk fase beland. Als er geen sprake is van een contact- of vitaalberoep dan wordt er geacht dat je thuis blijft. De één doet dit in een legbatterij van een ruimte en de ander in een kasteel. Hoe je het ook wendt of keert. Het is niet de ideale situatie. Er zit maar een ding op en dat is: de situatie accepteren. We willen jou vanuit PAVO een paar simpele en praktische tips meegeven om het thuiswerken zo soepel mogelijk te laten verlopen.  

 

To-do or not to-do 

Start de dag met een to-do lijst. Schrijf kleine en grote projecten/opdrachten op. Zo hou je goed overzicht en weet je voor jezelf waar je aan toe bent. Ook kan het motiverend werken wanneer je afgeronde zaken mag wegstrepen.  

 

Breng structuur aan en ontwikkel een routine  

Het is heel verleidelijk om geen wekker te zetten en in je pyjamabroek met een net shirt voor je Zoom/Skypecall aan te schuiven. Maar wie hou je voor de gek? Privé en zakelijk verschuiven omdat je op dezelfde plek bezig bent, wat niet gek is, maar wees streng voor jezelf en zeg dat je de wekker zet. Dat jij je ’s ochtends gaat aankleden en je van bijvoorbeeld negen tot vijf aan het werk bent. De tijd daarna is van jou en maak goed onderscheid tussen werk en je privéleven. Je gaat tenslotte ook niet in je joggingbroek naar kantoor toe.  

 

Werk in blokken 

Is het realistisch dat je acht uur lang aan een stuk door productief bent? Ik denk het persoonlijk niet. Werk daarom in blokken van 30 minuten, 1 uur of wat jezelf prettig vindt. Verdeel je taken over deze blokken. Neem tussen de blokken door pauze. Je kan wat eten, huishoudelijke taken doen of even een frisse neus halen. Het werken in blokken komt je concentratie ten goede. Nog even terugkomen op pauzes; Neem deze echt. Op een normale werkdag neem je deze ook, dus in deze thuissituatie ook. Je bent niet aan het lummelen wanneer je even tijd voor jezelf neemt om bijvoorbeeld Chateau Meiland terug te kijken of om een broodje te eten.  

 

Sporten is niet alleen iets fysieks 

Bewegen is goed voor je lichaam en voor je geest. Daarnaast kan je niet aan een stuk door werken. Dus pak je momenten waar dat kan. Je kan ’s ochtends of later op de dag gaan wandelen wanneer het rustig is en je weet dat je de 1,5 meter afstand kan aanhouden. Daarnaast kan je ook via Youtube een home work-out volgen. Dit hoeft maar enkele minuten te duren. Maar sportief bezig zijn geeft een mentale prikkel, meer energie en kan je (nog) productiever laten werken.  

 

Hydrateren kan je leren 

Normaal op kantoor biedt er altijd wel iemand aan om iets te drinken te halen, als je het zelf al niet zou doen. Nu je thuis zit en hard aan het werk bent, schiet het er waarschijnlijk bij in om aan de 1,5/2 liter water per dag te komen. Maar water drinken geeft je energie en houd je scherp. Dus probeer bij iedere wandeling naar de wc een glas water, kop thee of koffie te pakken en/of zet een grote fles naast je computer (op een veilige afstand). Je kan op de website van Samen Gezond een test doen of je genoeg water drinkt.  

 

Beter een verre collega dan een goede buur 

Hou contact met je collega’s. Het ene bedrijf is groter dan het andere bedrijf, maar probeer het gehele team minimaal één keer per week te zien via het scherm. Probeer collega’s ook wat meer te bellen als je vragen hebt of iets wilt delen. Iedereen zit tenslotte thuis met weinig contact. Dus je zit in hetzelfde schuitje en iemands stem horen en een beetje kletsen is op sommige momenten gewoon erg fijn.  

 

Contact

Werk je al met blokken, kleed jij je netjes aan of drink je al genoeg water? Hoeveel van deze gegeven tips gebruik je al? Wij vinden het ook lastig met het PAVO team om thuis te zitten, maar we proberen er het beste van te maken. Op internet staan nog veel meer tips en kijk wat hierbij voor jou werkt. Succes nog de komende tijd! 

 

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn en Facebook!

 

Gerelateerde artikelen

Anderhalve dag thuiswerken kan 1,7 miljard euro besparen 

Minimaliseer de afleiding tijdens het thuiswerken nu 

De (minder) kansrijke beroepen eerste helft 2020 

Kantoorrituelen en hoe vanzelfsprekend deze zijn 

De gevolgen van (negatieve) invloed van collega’s

Tags : bewegen, collega's, planning, structuur, thuis, thuiswerken, thuiswerktips, to-do,