Thuiswerken doorzetten na de crisis?


Thuiswerken doorzetten na de crisis?

Publicatie datum 24 november 2020

In de afgelopen maanden zijn er al veel artikelen geschreven over thuiswerken. Dit varieert van tips voor thuis tot de mentale impact van de collega’s missen. Na een enkele maanden in deze realiteit te leven, is de vraag: wordt het thuiswerken doorgezet na de crisis? Het CNV denkt van wel.

 

Uit het onderzoek van het CNV, wat is afgenomen onder 3000 thuiswerkende leden, blijkt dat 70 procent van de thuiswerkers meer willen thuiswerken na de crisis dan dat ze ervoor deden. 45 procent verwacht dat externe afspraken na de pandemie ook in de online omgeving blijven plaatsvinden.

 

Slechte thuiswerk omgeving

‘Veel thuiswerkplekken zijn nu provisorisch ingericht. De laptop de keukentafel. Een slechte bureaustoel. Geen goede werkhouding. Muisarmen. Werkgevers lopen momenteel achter de feiten aan: vrijwel niemand ontwikkelt momenteel een structureel thuiswerkbeleid,’ alsdus Piet Fortuin, CNV-voorzitten. Ook zegt hij: ‘Hoog tijd dat ze daar nu snel aan gaan werken want thuiswerken heeft de toekomst, blijkt uit ons onderzoek.’

 

Kabinet

Het CNV geeft aan dat het kabinet snel met een thuiswerkbeleid moeten komen. Denk aan fiscale voordelen voor thuiswerkmiddelen en eenmalig een financieel voordeel om aan een thuiswerkcoach te besteden. Dit is iemand die je werkplek goed afstelt, aangeeft welke benodigdheden de werkplek afmaken, maar ook advies geeft over de werkhouding. Piet Fortuin hoopt dat deze regelgeving per 1 januari 2021 ingaat. Werknemers kunnen deze punten meenemen in de begroting voor het komende jaar.

 

Fysieke klachten

Uit een eerder onderzoek blijkt dat 2 op de 5 werknemers last heeft van fysieke klachten tijdens het thuiswerken. Dit komt mede omdat 44% van de ondervraagden niet over een verantwoorde werkplek beschikt. Dit zorgt wel voor een verhoogd risico op uitval door slechte werkplekken. Als werkgever, kan het jou op korte termijn dus geld besparen om in goede werkmaterialen te investeren. Zodat je de werknemers niet kwijt raakt aan lange termijn ‘pijntjes’ en zware klachten.

 

Kostenvoordeel

Structureel thuiswerken kent nog meer voordelen voor werkgevers. Dit zijn: minder gebruik van dure kantoorruimte, minder reistijd (waardoor er meer werktijd ontstaat en ook zijn er lagere reiskosten. Fortuin zegt: ‘Wij verwachten een kostenbesparing van 10 procent tot 20 procent door al deze factoren. Deze besparing kunnen werkgevers investeren in slimme thuiswerkplekken’.

 

Contact

Op sommige dagen lijkt het thuiswerken ‘normaal’. Op andere dagen wordt het kletsen bij het koffieapparaat gemist. Ook is de fysiotherapeut voor veel mensen geen vreemde vanwege de ’thuiswerknek’. Er zitten voor- en nadelen aan het huiswerken. Wat vind jij van het idee van vaker thuiswerken wanneer de pandemie voorbij is?

 

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn en Facebook!

 

Foto door cottonbro via Pexels

Gerelateerde artikelen

Thuiswerk tips

Minimaliseer de afleiding tijdens thuiswerken nu!

Thuiswerken maakt eenzaam 

Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken

51% van de thuiswerkers is positief over de HR-afdeling

Communiceren met personeel

Werkstress op de werkvloer: hoe herken en voorkom je het?

 

Tags : coach, fysio, middelen, thuis, thuiswerken,