Thuiswerktijd – Esmee Veenstra


Thuiswerktijd – Esmee Veenstra

Publicatie datum 17 februari 2021

Auteur: Esmee Veenstra

Wij leven al bijna een jaar in het ‘nieuwe normaal’. Hoe gaat het onze werknemers van PAVO Advice eigenlijk af? Worden ze al gek? Missen zij het gesmak van hun collega’s al? Hebben ze nieuwe hobby’s ontwikkeld? Wij nemen bij onze collega’s een kijkje in hun thuiswerksituatie en vragen hen het hemd van het lijf. Deze keer is het Esmee Veenstra. Zij werkt sinds januari 1 jaar bij PAVO Advice.

 

Wie ben jij?

Ik ben Esmee Veenstra en 25 jaar. Nu een jaar werkzaam als Junior Recruiter en Marketing Coördinator voor PAVO Advice en Vacatures in West-Friesland. Ik woon in Hoorn samen met mijn (ook thuiswerkende) vriend en twee katten.

 

Hoe was de eerste omschakeling van op kantoor werken naar thuiswerken een jaar geleden?

Een jaar geleden was alles rondom het virus zo onduidelijk en eng. Dat het thuiswerken aanvoelde als een kleine investering voor de gezondheid van mijn collega’s en mensen om mij heen. Naarmate het jaar zijn er goede en slechte dagen. Soms komen de muren op mij af. Ik mis het contact met mijn collega’s. Op sommige dagen vind ik het heerlijk om alleen te zijn en krijg ik veel werk gedaan.

 

In welke opzichten heb jij je ontwikkeld?

In de eerste maanden heb ik meer Webinars en cursussen gevolgd. Dit heeft mijn werkkennis verbreed. Ik heb geleerd hoe ik mij thuis beter kan concentreren, maar ook hoe ik beter alleen kan zijn. Hiervoor had ik graag veel mensen om mij heen, maar nu vind ik het ook lekker om alleen op te bank te zijn. Ook heb ik een stuk of tien Varia puzzelboeken verslonden.

 

Welke dingen ben je gaan doen op het moment dat je je minder goed kon concentreren thuis?

Mijn huis is nog nooit zo schoon en opgeruimd geweest. Ik zit veel thuis waardoor ik meer op de kleine ‘troepjes’ let. Daarnaast ben ik veel door West-Friesland gaan wandelen op vaste momenten. In het begin kon ik slecht van mijn werkplek afkomen, maar nu plan ik voor mijzelf pauzes in.

 

Hoe probeer jij werk en privé gescheiden te houden?

Mijn werkplek is van 17:30 tot 08:00 oorspronkelijk de eettafel. In het andere tijdslot werk ik er dus aan. Ik ruim iedere dag mijn schermen en spullen op zodat ik ’s avonds niet ‘even snel’ iets voor het werk ga doen. Een routine helpt mij hierbij ook goed de dag door te komen.

 

Lees ook: Thuiswerktijd – Cees van der Pouw

Heb je een routine weten te creëren voor jezelf?

Zoals ik in de eerste vraag al heb laten weten: ja, dat heb ik. In de eerste lockdown zat ik er lekker in. Toen de besmettingen minder werden, ging ik weer wat meer naar kantoor. En toen de bom daarna weer was gebarsten heb ik veel tijd nodig gehad om weer ‘normaal’ te gaan doen.

 

Mijn huidige routine ziet er nu ongeveer zo uit:

Ik ga rond zes/half zeven mijn bed uit. Dan probeer ik mij netjes aan te kleden en niet te laten verleiden door mijn joggingspak. Dan ga ik nog even met de katten beneden zitten. Iets later, ga ik driekwartier tot anderhalf uur lang wandelen door Hoorn en omstreken. Dan ben ik op tijd weer thuis, zet ik een kop thee en ga ik rond acht/half negen beginnen met mijn werkdag. Dan ga ik werken en klap ik tussen 12:00 en 13:00 mijn laptop dicht om een broodje te eten en om weer wat te wandelen. Wanneer ik fris terug ben, ga ik weer door met werken tot een uur of vijf. Het klinkt heel saai, maar daarna ga ik weer wandelen om echt mijn werkdag af te sluiten en ook even los te laten.

Dankzij deze periode heb ik al bewust minder sociaal contact, terwijl ik wel echt een sociaal dier ben. Als ik dan ook alleen maar binnen ga zitten, vreet ik mijzelf op. Door het vele wandelen voel ik mij fris en voelt thuiswerken minder aan als een privéaangelegenheid.

 

Wat zou je ideale verdeling zijn wat betreft kantoor- thuis ratio?

Een dag thuiswerken vond ik al fijn voordat deze periode aanbrak. Mijn voorkeur is om twee dagen thuis- en drie dagen op kantoor te werken. Ik kan snel afgeleid raken als ik mensen hoor kletsen over privézaken. Ik ben zelf ook een gezelligheidsmens, dus zoek mijn collega’s ook op. Als ik een 40/60 verhouding heb met thuiswerken, komen de muren niet te veel op mij af thuis en kan ik anderzijds ook opladen met mijn collega’s.

 

Lees ook: Maak kennis met PAVO Advice

 

Welke tips heb je voor andere thuiswerkers?

Ik denk dat mijn grootste tip niet als een verrassing komt, maar wandelen. Omdat ik met regelmaat het huis verlaat, voelt het echt dat ik van- en naar mijn werk reis. Hierdoor kan ik mijn taken beter loslaten en de dag erna weer fris beginnen. Ik heb zelf een Garmin sporthorloge gekoppeld aan ASR Vitality. Hierdoor kan ik competities aangaan met mijn sportconnecties en verdien ik dankzij ASR ook cadeaubonnen als ik mijn weekdoelen haal. Dit is ook weer extra motivatie. Daarnaast heeft het mij ook geholpen om dagelijks pauze te nemen. Ik heb maandenlang aan een stuk naar mijn scherm gestaard, maar ik ging hier niet beter van werken. Soms is het goed om even afstand te nemen om daarna weer verder te gaan. Ook draai ik aan één stuk podcasts af op Spotify. Ik vind het heerlijk om niet alleen maar naar mijn eigen getyp en getik te luisteren.

 

Tot slot

En bovenal, wees niet te streng voor jezelf. We zitten gezamenlijk in een rare situatie. Als je weleens een slechte dag hebt, zal een ander dat ook weleens hebben.

 

Contact

Esmee Veenstra heeft Thuiswerktijd afgetrapt met een verhaal over hoe het werken haar afgaat in deze bijzondere periode. Binnenkort gaan we weer een kijkje nemen bij een andere collega. Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook!

 

Gerelateerde artikelen

De start van PAVO Advice

Thuiswerk tips

Thuiswerktijd – Cees van der Pouw

Maak kennis met PAVO Advice

Minimaliseer de afleiding tijdens thuiswerken nu!

Thuiswerken maakt eenzaam 

Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken

 

Tags : collega's, Esmee Veenstra, routine, thuis, thuiswerken, wandelen,