Thuiswerktijd – Rianne Steinz


Thuiswerktijd – Rianne Steinz

Publicatie datum 3 maart 2021

Auteur: Esmee Veenstra

Wij leven al bijna een jaar in het ‘nieuwe normaal’. Hoe gaat het onze werknemers van PAVO Advice eigenlijk af? Worden ze al gek? Missen zij het gesmak van hun collega’s al? Hebben ze nieuwe hobby’s ontwikkeld? Wij nemen bij onze collega’s een kijkje in hun thuiswerksituatie en vragen hen het hemd van het lijf. Deze keer is het Rianne Steinz. Zij werkt sinds Maart 2020 bij PAVO Advice.

 

Wie ben jij?

Ik ben Rianne Steinz en 22 jaar oud. Ik woon bij mijn ouders in Schermerhorn samen met de hond en drie katten. Momenteel ben ik bijna een jaar werkzaam als HR-consultant. Ik ben aan het afstuderen en schrijf mijn scriptie bij installatiebedrijf Van der Laan in Zwaag.

 

Hoe was de eerste omschakeling van op kantoor werken naar thuiswerken een jaar geleden?

Oeh, dat is best lang geleden. Ik was pas twee weken was gestart bij PAVO Advice. Logischerwijs was ik daarom niet volledig ingewerkt en het was een grote omschakeling om dan meteen vanuit huis te moeten gaan werken. Daarnaast moest ik thuis een goede plek vinden om te kunnen werken. Dus een plek waar ik productief kon werken en waar al mijn spullen bij de hand zouden zijn. Ik heb veel moeite gehad om mij aan te passen in het begin. Al mijn sociale contacten kwamen op een laag pitje te staan. School viel weg en ik moest mijn lessen online volgen. Ik was toen al niet van het thuiswerken en ik kan gerust zeggen dat het nog steeds niet mijn ding is.

 

In welke opzichten heb jij je ontwikkeld?

Dit klinkt heel typisch, maar ik kan er beter tegen om alleen zijn. Zoals ik eerder zei had ik grote moeite met ineens al mijn sociale contacten kwijt te zijn. Het liefste ben ik altijd samen met mensen. In dat opzicht ben ik een gezelschapsdier. Nu kan ik het ook wel waarderen om even alleen te zijn. Ik ben ook wel blij dat ik er een beetje toe gedwongen ben. Want onbewust heb ik hierdoor toch een ontwikkeling doorgemaakt.

 

Lees ook: Thuiswerktijd – Cees van der Pouw 

 

Welke dingen ben je gaan doen op het moment dat je je minder goed kon concentreren thuis?

Vaak als ik afgeleid raak en het me echt niet meer lukt om te concentreren dan las ik een korte pauze in. Ik ga dan juist Netflix kijken, een praatje maken met mijn moeder of wandelen met de hond. Ik heb wel het voordeel dat ik aan zowel school als aan het werk kan. Als ik ergens mee vastloop dan ga ik juist het andere doen. Zo zorg ik ook voor afwisseling in mijn week.

 

Hoe probeer jij werk en privé gescheiden te houden?

Het belangrijkste voor mij is dat ik naar beneden ga naar mijn werkplek om daar te werken. Het liefst word ik wakker en begin ik meteen te werken vanuit bed. Voor mij is het belangrijk dat ik wel op een andere plek werk dan waar ik slaap. Daarnaast studeer ik nog. Als het overdag niet lukt om productief te zijn, dan doe ik dat ’s avonds. Dus in dat opzicht loopt privé, werk en school toch best wel door elkaar heen.

 

Heb je een routine weten te creëren voor jezelf?

Nee ik heb, na bijna een jaar, nog steeds geen routine. Ik vind het ook fijn om te kijken wat de dag zelf brengt en waar ik op dat moment mij het beste bij voel. Er zijn dagen waarbij ik de hele dag in mijn pyjama blijf zitten. Maar er zijn ook dagen dat ik mijn mooiste kleding aantrek terwijl ik nergens heen moet of geen online meetings heb. Vraag me ook niet wat de reden hierachter is. Soms kon ik nog net voor een teammeeting een net shirt aan trekken maar had ik nog wel een joggingbroek aan, niemand die dat ziet trouwens.

 

Lees ook: Thuiswerktijd – Joost Seeboldt 

 

Wat zou je ideale verdeling zijn wat betreft kantoor- thuis ratio?

Als ik fulltime zou werken, dan zou ik een of twee keer in de maand thuis willen werken. Dit omdat ik mij niet goed kan concentreren thuis. Ik vind het vaak saai en zoek liever de gezelligheid van mijn collega’s op. Ook ben ik iemand die ervan houdt om te sparren met collega’s of klanten. Je kan wel zeggen dat ik  graag onder de mensen ben. Ik kan me wel voorstellen dat de behoefte om thuis te werken er wel zal zijn, maar dit zal niet vaak zijn.

 

Welke tips heb je voor andere thuiswerkers?

BEWEGEN, dat is de belangrijkste tip die ik kan geven. Ga lopen, dansen, springen of rennen met je huisdieren of de kinderen, verzin iets leuks. Maar het is belangrijk dat mensen zich niet laten opslokken door hun werk. En dan na acht uur werken denken: ‘oh, laat ik wat eten of even achter mijn computer vandaan komen’. Ik denk dat dit wel voor meer mensen herkenbaar is, vooral nu met het thuiswerken. Zorg voor pauzes, zet een wekker om de twee uur als je hier echt moeite mee hebt. Mensen zijn niet gemaakt om acht uur lang op een stoel te zitten en naar een beeldscherm te staren.

 

En mijn tweede tip is: soms heb je dagen dat het gewoonweg niet gaat en geloof me die heeft iedereen. Ook al lijkt het soms alsof het die ene collega heel gemakkelijk afgaat. Deze dagen heeft echt iedereen. Het is belangrijk om je daar soms bij neer te leggen. Morgen weer een nieuwe productieve dag!

 

Tot slot

We zitten allemaal in dezelfde vreemde situatie, onthoudt dat! Probeer het beste ervan te maken en doe vooral wat jou gelukkig maakt.

 

Contact

Rianne Steinz heeft ons meegenomen in haar thuiswerksituatie, dank daarvoor! Binnenkort gaan we weer een kijkje nemen bij een andere collega. Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook!

 

Gerelateerde artikelen

De start van PAVO Advice

Thuiswerktijd – Esmee Veenstra

Maak kennis met PAVO Advice

Minimaliseer de afleiding tijdens thuiswerken nu!

Thuiswerk tips

Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken

Thuiswerktijd – Joost Seeboldt 

Thuiswerktijd – Cees van der Pouw

Tags : afstuderen, HR, HR consultant, hrm, pavo advice, Rianne Steinz,