Tips: waar let je op bij een online sollicitatie als sollicitant?


Tips: waar let je op bij een online sollicitatie als sollicitant?

Publicatie datum 17 november 2020

2020 is al bijna op het einde en qua solliciteren is er veel veranderd. Waar de banen in januari voor het oprapen lagen, begint het weer steeds dramatischer te worden. Meer en meer mensen verliezen hun baan en banen zijn steeds schaarser. Maar dat betekent niet dat er geen hoop meer is. 

 

Tips

Bij gebrek aan werk, kan er altijd een inschrijving gedaan worden bij een uitzendbureau, open sollicitaties versturen of kan je je aanmelden bij vacature websites. Je kan in dit geval geluk hebben en op gesprek komen bij het bedrijf. Want bij een nieuwe baan, komt een sollicitatie kijken.  De regering blijft er op hameren: ’thuiswerken, thuiswerken en thuiswerken (mits mogelijk). De kans dat je een eerste gesprek via Skype, Zoom of Teams hebt, is heel erg aanwezig. Hierbij enkele tips zodat je het maximale uit een online sollicitatie haalt!

 

  1. Start tijdig je laptop op

Uit zenuwen, vanwege een drukke agenda of dankzij laksheid is er een mogelijkheid dat je je laptop een paar minuten van tevoren pas open klapt. Maar wat nou als je sollicitatie app net moet updaten of dat je een wachtwoord kwijt bent? Dit kost tijd. Ook kan het zijn dat je camera of microfoon het niet doet. Vraag aan een vriend, kennis of familielid of ze dit met je willen testen. Voor alle zekerheid, kan je het programma al een half uur van tevoren aan zetten.

 

  1. Kies voor serene rust en niet voor een houseparty

Het doel van een online sollicitatiegesprek is om jezelf voor te stellen aan de recruiter, maar ook om een professionele en goede indruk achter te laten. Veel aspecten komen hierbij kijken. Probeer een rustige en het liefste een geluidloze omgeving te zoeken. Vraag aan de mensen die thuis zijn of ze naar een andere kamer willen gaan of in ieder geval rustig blijven tijdens het gesprek.

 

  1. Solliciteren in je onderbroek? Leuk, maar nee

In deze thuiswerk situatie is het verleidelijk om alleen een shirt aan te doen en verder in je onderbroek of pyjamabroek te blijven zitten. Bij een online sollicitatiegesprek moet je op alles voorbereid zijn en kan het zomaar zijn dat je iets moet pakken of je iets moet aanwijzen. Dan sta je misschien wel voor joker.

 

  1. Achtergrond

Je bent er nog niet als je op je kleding en op de rustige omgeving let. De achtergrond is ook erg belangrijk. Bij veel online platformen kan je jezelf al zien of een testgesprek starten. Je kan het van tevoren al aanzetten op je sollicitatiepositie. Veel laptops hebben een breedbeeldlens. Het kan zomaar blijken dat je dingen op je camera ziet, waar je zelf overheen kijkt of niet helemaal geschikt is. Het zou zonde zijn, om een baan aan jezelf voorbij te zien gaan omdat jij voor Ajax bent en degene die jou moet aannemen voor Feyenoord is.

 

  1. Voorbereiding is alles

Normaal kan je door middel van je kleding, houding en meegenomen benodigdheden laten zien dat je goed voorbereid bent. Dit kan je thuis alsnog doen. Je kan meeschrijven met de dingen die gezegd worden. Je kan ook benoemen dat je dit doet. Anders kan het gek overkomen. Je kan door middel van een split screen laten zien wat je opgezocht hebt of een uur voor je gesprek (nogmaals) je cv mailen. Zo laat je zien dat je bezig bent met het gesprek.

 

  1. Oogcontact

Het is vanzelfsprekend om tijdens een skype gesprek naar het beeld te kijken, maar probeer echt oogcontact te maken. Kijk zo nu en dan recht de camera in. Dit geeft je een open blik. Als je dit niet doet kan je verlegen overkomen.

 

  1. Let op je houding

Het grote voordeel bij online solliciteren is dat je jezelf kan zien. Dit kan je bij een fysieke sollicitatie vaak niet. Probeer zoals al eerder benoemd goed oogcontact te houden, maar blijf ook zo nu en dan op jezelf letten. Merk je dat je een holle houding aanneemt? Ga meteen weer recht zitten.

 

  1. Voorkom afleiding

Vergeet niet je telefoon op stil te zetten en de meldingen van je mail en WhatsApp op je computer uit te zetten. Sluit het liefst ook zoveel mogelijk vensters. Het komt slordig over als je geluid hoort van één van je apparaten of misschien wel je televisie.

 

  1. Eerste indruk

Last but not least: de profielfoto. Eigenlijk is dit een van de eerste stappen. Het is namelijk het eerste beeld van jezelf wat je aan een interviewer geeft. Je online presentatie is erg belangrijk. Het kan zijn dat je een profielfoto hebt gekozen dat je in je zwemkleding alcohol aan het drinken bent, maar dit komt zakelijk gezien minder goed over. Een simpele foto tegen een muur aan is vaak al professioneel genoeg.

 

Contact

(Online) Solliciteren is niet de makkelijkste taak die er is. Maak het jezelf makkelijk en creëer een ontspannen werkomgeving. Wanneer jij ontspannen, goed voorbereid en relaxt bent, geef je dit gevoel ook door aan de interviewer. Wil je ook de tips lezen vanuit het perspectief van een interviewer? Klik dan hier!

 

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn en Facebook!

 

Foto door Artem Podrez via Pexels

Gerelateerde artikelen

Minimaliseer de afleiding tijdens het thuiswerken nu!

Thuiswerk tips

Thuiswerken maakt eenzaam 

Meer fysieke klachten tijdens het thuiswerken

Hoe motiveer je medewerkers

Het oplichterssyndroom: Het gevoel om door de mand te vallen

Tags : online sollicitatie, sollicitatie, sollicitatiegesprekken, Solliciteren,