Werknemers in vaste loondienst worden geraakt


Werknemers in vaste loondienst worden geraakt

Publicatie datum 14 oktober 2020

Vanaf het begin van de lockdown tot en met 17 juni is er sprake van meer werkloosheid. De werkloosheid ligt 17% hoger dan de maanden daarvoor. Vooral de flexwerkers werden in het voorjaar hard door de crisis geraakt. Cijfers van het UWV tonen aan dat het ontslag ook de werknemers met een vast dienstverband niet is ontgaan.

 

9200 ontslagaanvragen

In juni, juli en augustus van dit jaar kreeg het UWV ruim 9200 ontslagaanvragen. De reden voor deze ontslagen werden geweid aan bedrijfseconomische redenen. Dit zijn meer dan 2,6 keer zoveel aanvragen dan in dezelfde maanden het jaar ervoor. Daarentegen is de stijging ook veel hoger dan in het begin van de crisis. Er werden toen 4800 ontslagaanvragen gedaan, oftewel: 1,7 keer zoveel als het jaar ervoor.

 

Flexwerkers

In de eerste maanden van de coronacrisis raakten maar liefst tienduizenden flexwerkers hun baan kwijt. Met flexwerkers worden uitzendkrachten, oproepkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband bedoeld. De meest voorname reden om flexwerkers te ontslaan is omdat er voor hen geen ontslagvergunning nodig is. Dit was de reden dat de werkloosheid in het voorjaar steeg, maar de ontslagaanvragen liepen minder hard op. Dit zijn overigens niet alle cijfers. Dit omdat werkgevers en werknemers ontslag ook in goed overleg kunnen afhandelen.

 

Contact

Het UWV geeft tips en een houvast bij het ontslaan van personeel. Lees het hier! Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom HR en Recruitment? Hou de nieuwspagina in de gaten of neem contact met ons op. Vergeet PAVO Advice niet te volgen op LinkedIn en Facebook!

 

Bron: Hrpraktijk

 

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

 

Gerelateerde artikelen

Wanneer mag ik iemand ontslaan?

Oproepkrachten in 2020, hoe en wat?

‘Er zijn geen voordelen verbonden aan thuiswerken..’

De Nederlandse vacaturemarkt heeft 28% ingeleverd sinds de Corona uitbraak

Recruitment in de zomer op een lager pitje 

Tags : flexwerkers, Loondienst, ontslag, werkloosheid,